Adli Bilişim Mühendisliği Nedir Ne İş Yapar?
Yazımızda Adli Bilişim Mühendisliği bölümünü tüm detayları ile ele almaya çalıştık. Yazıyı inceledikten sonra bölümün iş imkanları, maaşları, çalışma koşulları hakkında bilgi sahibi olacak, böylece bölümü tercih edip etmeyeceğinize daha sağlıklı bir şekilde karar vereceksiniz.
Adli Bilişim Mühendisliği Bölümü Nedir?
Herhangi bir siber suç işlenmeden önce gerekli tedbirleri alarak çalıştığı kurumu maddi ve manevi zararlardan koruyabilen, işlenmiş bir bilişim suçu ile ilgili kanıtları toplayabilen, kurumları her türlü siber saldırıdan koruyabilen deneyimli mühendisler yetiştirmek amacı ile Elazığ Fırat Üniversitesinde kurulmuş olan bir lisans bölümüdür.
Adli Bilişim Mühendisliği Puan Türü ve Bölüm İçin Girilmesi Gereken Sınavlar
Adli Bilişim Mühendisliği Bölümü Puan Türü Türkiye'deki bütün üniversiteler Adli Bilişim Mühendisliği bölümüne öğrenci alımını YKS,nin birici ve ikinci oturumu TYT(temel yeterlilik testi) AYT(alan yeterlilik testi) puan türleri ile tercih yapılmaktadır.TYT ve AYT puan türüne sahip olarak Adli Bilişim Mühendisliği bölümünü tercih etmek isteyen öğrencilerin YKS’nin ilk oturumu olan TYT’den 150 ve üzeri puan alarak 2. Oturuma giriş hakkı kazanmaktadırlar 2. Oturum AYT sınavıdır. Kısacası Adli Bilişim Mühendisliği Tercih Edecek Adaylar TYT ve AYT sınavlarına girmeleri ve bölüm için yeterli puanı almaları gerekmektedir. Adli Bilişim Mühendisliği 4 yıllık bir bölümdür.
Adli Bilişim Mühendisliği İş İmkanları
Bölümü okuyan öğrencilerin bazıları hayal kırıklı yaşadığını ifade etse de, bize göre bu hayal kırıklığı için henüz çok erken. Evet, şu an için bölüme gereken önem verilmiyor, istenen atamalar yapımıyor olabilir. Ancak ülkemizin içinde bulunduğu durum da gösterir ki bu bölümden mezun olmuş Adli Bilişim Mühendislerine önümüzdeki yıllarda çok daha fazla ihtiyaç duyulacaktır.Türkiye'de alt yapısı oluşturulmuş ve uzun süredir faaliyete başlamış olan e-devlet sisteminde, Adli Bilişim Mühendislerine ciddi manada ihtiyaç duyulmaktadır. Dikkat ederseniz artık suçların büyük bölümü sanal alemde gerçekleştiriliyor. Malum bazı örgütlerin kullandıkları bazı iletişim ağları, bilişim mühendisleri tarafından belirleniyor, yine onlar tarafından kanıtlar toplanıyor.
Kısacası, devletin her türlü kurumu ve bilişim işle ilgili özel firmaların tamamı adli bilişim mühendislerine ihtiyaç duymaktadır ve duymaya da devam edecektir. Bölümden mezun olan biri devlet kurumuna atanmazsa dahi, aldığı eğitim sayesinde ekmeğini her türlü kazanacağını düşünüyoruz. Adli Bilişim Mühendisliği çalışma alanları şunlardır.
- Emniyet Genel Müdürlüğü
- Jandarma Genel Komutanlığı
- Bakanlıklar
- Adli Tıp Kurumları
- Üniversiteler
- Adli Bilimler Enstitüleri
- Özel Sektör (Bilişim firmaları, bankalar, finans kuruluşları vb.)
Adli Bilişim Mühendisliği Maaşları Ne Kadar?
Türkiye'de mühendis maaşlarının istenen düzeyde olduğunu söylemek maalesef mümkün değil. Göreve yeni başlayan bir adli bilişim mühendisi maaşı 3500-4000 lira dolaylarındadır. Bulunduğu görev, çalıştığı kurum veya kuruluşa göre küçük farklılıkların oluşması muhtemeldir.Adli Bilişim Mühendisliği Nasıl Bir Bölüm, Tercih Edilir mi?
Yukarıda da yorumlarımızı belirttik aslında; ancak tekrar vurgulamakta yarar var. Biliyorsunuz artık suç sadece sokakta veya dağda değil. Sanal ortam üzerinden, sosyal paylaşım siteleri üzerinden terör propagandası yapan, insanlara veya kurumlara hakaret eden, bu mecralardan suçlulara destek veren belki milyonlarca insan var. Bu insanlar suç işlediklerinden dolayı elbette ki yargılanacaklar. Peki, bu suçlarla ilgili verileri toplamak, kanıtları derlemek kimlere düşer?Elbette ki bilişim mühendislerine? Aynı şekilde siber saldırı alan o kadar banka, kurum, şirket var? Tüm bunları hacker'lardan, suç örgütlerinden kimler koruyacak? Cevabımız yine aynı. Bu yüzden universiterehberi.org olarak bizim önerimiz, bölümü tercih etmenizden yanadır. Adli bilişim mühendisleri veya bölüm mezunları da fikirlerini beyan ederse, daha faydalı bir sayfa elde etmiş olacağız. Hepinize bol şanslar diliyoruz.