Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü İş Olanakları Maaşları
Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri hakkındaki yazımızı okuduktan sonra bu bölümü tercih edip etmemeniz gerektiği konusunda büyük oranda fikir edinmiş olacaksınız. Dilerseniz şimdi başlıklar halinde bölümü incelemeye devam edelim?
Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü Puan Türü - Hangi Sınavlara Girilir
Çalışma Ekonomisi Ve Endüstri İlişkileri Bölümü Puan Türü Türkiye'deki bütün üniversiteler Çalışma Ekonomisi Ve Endüstri İlişkileri bölümüne öğrenci alımını YKS,nin birici ve ikinci oturumu TYT(temel yeterlilik testi) AYT(alan yeterlilik testi) puan türleri ile tercih yapılmaktadır.TYT ve AYT puan türüne sahip olarak Çalışma Ekonomisi Ve Endüstri İlişkileri bölümünü tercih etmek isteyen öğrencilerin YKS’nin ilk oturumu olan TYT’den 150 ve üzeri puan alarak 2. Oturuma giriş hakkı kazanmaktadırlar 2. Oturum AYT sınavıdır. Kısacası Çalışma Ekonomisi Ve Endüstri İlişkileri Tercih Edecek Adaylar TYT ve AYT sınavlarına girmeleri ve bölüm için yeterli puanı almaları gerekmektedir. Çalışma Ekonomisi Ve Endüstri İlişkileri 4 yıllık bir bölümdür.
Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü Hakkında Bilgi
Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri bölümü, okutulduğu üniversite sayısı bakımından, ekonomi bölümleri arasında ilk sıralarda gelmektedir. Bölüm, devlet üniversiteleri başta olmak üzere onlarca üniversitede okutulmakta ve her sene binlerce mezun vermektedir. Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri bölümünün eğitim süresi 4 yıldır. İsteğe bağlı okunan hazırlık sınıflarının olduğu üniversitelerde ise 5 yıldır.
Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Mezunlarının Devlet Kurumlarındaki İş İmkanları
Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri mezunları hem devlette hem de özelde çalışma olanağına sahiptir. Ancak sizler de takdir edersiniz ki üniversite okuyan neredeyse her gencin en büyük hedefi bir devlet kurumuna atanmaktır. Bu nedenledir ki Çalışma Ekonomisi ve Endüstri ilişkileri bölümünün devletteki çalışma alanları son derece önemlidir. Çalışma Ekonomisi ve endüstri İlişkileri mezunlarının devletteki başlıca çalışma alanları şunlardır:
-Devlet Bankaları
-Üniversiteler
-Sosyal Güvenlik Kurumları
-Çalışma ve sosyal Güvenlik Bakanlığı
-Türkiye İş Kurumu (İş-Kur) vs.
Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Özel Sektör İş Olanakları
Bölüm mezunları, yukarıda sıraladığımız kamu kurumlarının dışında çeşitli özel şirket veya kuruluşlarda çalışabilmekte veya kendi işini kurabilmektedir. Bölüm mezunlarının özel sektördeki başlıca çalışma alanları şunlardır:
-Özel bankalar
-Finan kuruluşları
-Sigorta şirketleri
-Her türlü şirketin muhasebe birimleri
-Özel danışmanlık şirketleri vs.
Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Mezunlarının Alacağı Muhtemel Unvanlar
Bölüm mezunları çalıştıkları alana göre değişmekle birlikte genellikle müfettiş veya uzman unvanları ile çalışmaktadırlar. Mezunların ateşe olma olanakları da bulunmaktadır.
Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Maaşları Ne Kadar?
Bir devlet kurumunda müfettiş veya uzman olarak çalışan mezunlar ortalama 4000-4500 lira gibi bir maaş almaktadırlar. Kaç yıl görev yapıldığı, evli olup olmadığı, evli ise kaç çocuk sahibi olduğu, eşinin çalışıp çalışmadığı gibi hususlar maaşın daha düşük veya yüksek olmasında rol oynamaktadır. Örneğin eşi çalışmayan birisi 200-250 lira daha fazla maaş almaktadır.
Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri KPSS Atama Puanları Ne Durumda?
Sizler de araştırırsanız, bu bölüme yüksek kontenjanlar verildiğini görebilirsiniz. Öyle ki bazı seneler 100-150 kadar kadro verilmektedir; ancak buna rağmen bölümün KPSS taban puanlarının düşük olduğunu söylemek mümkün değildir. Binlerce işsiz mezunun olması KPSS taban puanlarının 85 üzeri puan olmasına neden olmuştur.
Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Nasıl Bir Bölüm?
Bir bölüm hakkında yorum yapmak için aslında biraz da bölümü tercih edecek adayın puanını bilmek gerekir. Çünkü aynı puanla gidilebilecek daha iyi bölümler de bulunmaktadır. Ancak yine de birçok 4 yıllık bölümle kıyaslandığında Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri bölümünün iyi bir bölüm olduğunu, en azından kötü bir bölüm olmadığını söylemek mümkündür. Sizler de bölüm ile ilgili yorumlarınızı bizlerle paylaşabilirsiniz.