Bilim Tarihi Bölümü Nedir Ne İş Yapar İmkanları ve Maaşları

Bilim Tarihi Bölümü Nedir Ne İş Yapar İmkanları ve Maaşları

Bilim Tarihi hakkında merak ettiğiniz tüm bilgiler bu tanıtım yazımızda yer almaktadır. Bilim Tarihi bölümü için aşağıdaki alt başlıklarda ayrıntılı bilgiler verilmiştir.


İÇİNDEKİLER

1 – Bilim Tarihi nedir?
2 – Bilim Tarihi Hangi Puan Türü ve Girilmesi Gereken Sınavlar Nelerdir?
3 – Bilim Tarihi İş İmkanları
4 – Bilim Tarihi Ne İş Yapar?
5 – Bilim Tarihi Ne Kadar Maaş Alır?
6 – Bilim Tarihi Atamaları
7 – Bilim Tarihi Formasyon ve Öğretmenliği
8 – Bilim Tarihi Nasıl?


Bilim Tarihi Bölümü Nedir?

Bölümün temel amacı, insanlığın gelişim tarihinde bilim ve teknolojinin yerini ve önemini araştırmak, öğretmek ve anlatmaktır. Geçtiğimiz yüzyılın ortalarında akademik bir disiplin kimliğini kazanan bilim tarihi, çok kısa sayılacak bir zaman içerisinde büyük bir gelişme kaydederek günümüzde dünyanın önemli birçok üniversitesinde lisans ve lisansüstü seviyelerde eğitimi verilen bir noktaya ulaşmıştır. Türkiye’de de bilim tarihi eğitimi 1950’lerde Ankara Üniversitesi’nde 1980’lerde İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde başlamıştır. 2013 -2014 eğitim öğretim yılından itibaren, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi’nde Edebiyat Fakültesi bünyesinde kurulan Bilim Tarihi Bölümü’nde lisans ve yüksek lisans programına öğrenci alınmış ve eğitime başlanmıştır. Bu yönü ile bölümümüz, Türkiye’deki Vakıf üniversiteleri içinde açılan, lisans ve lisans üstü eğitim başlatan ilk bölüm olma özelliğini taşımaktadır.

Bilim Tarihi Puan Türü – Bölüm İçin Hangi Sınavlara Girilir?

Bilim Tarihi Bölümü Puan Türü Türkiye'deki bütün üniversiteler Bilim Tarihi bölümüne öğrenci alımını YKS,nin birici ve ikinci oturumu TYT(temel yeterlilik testi) AYT(alan yeterlilik testi) puan türleri ile tercih yapılmaktadır.TYT ve AYT puan türüne sahip olarak Bilim Tarihi bölümünü tercih etmek isteyen öğrencilerin YKS’nin ilk oturumu olan TYT’den 150 ve üzeri puan alarak 2. Oturuma giriş hakkı kazanmaktadırlar 2. Oturum AYT sınavıdır. Kısacası Bilim Tarihi Tercih Edecek Adaylar TYT ve AYT sınavlarına girmeleri ve bölüm için yeterli puanı almaları gerekmektedir. Bilim Tarihi 4 yıllık bir bölümdür.

Bilim Tarihi İş Olanakları – Mezunları Nerede Çalışır?

Mezunlarımızın kazanımları arasında, öncelikle Türkiye’nin bilim, teknoloji, tıp ve diğer bilimlerin tarihi ile ilgili akademisyen ihtiyacını karşılamak üzere üniversitelerde; yazar veya editör olarak gazete-dergi ve bilimsel yayın kuruluşlarında; uzman statüsünde ulusal ve uluslararası araştırma kurumlarında; yine uzman olarak kütüphane, müze ve devlet ve özel sektör arşivlerinde; ileriki tarihlerde orta öğretimin son seviyesinde Milli Eğitim müfredatına dahil edildiği surette seçmeli ya da zorunlu bilim tarihi dersi öğretmeni olarak; ülkemizdeki bilim ve teknoloji mirasının araştırılması ve incelenmesi ya da yeniden canlandırılması ile ilgili projeler üreterek Üniversitemiz işbirliği ile Teknoparklarda özel projeler yapmak, gibi çok geniş bir yelpazede iş bulma imkanları sayılabilir.

4 Yıllık Bilim Tarihi Bölümü Ne İş Yapar?

-Üniversitelerin Tarih, Bilim Tarihi, Bilgi ve Belge Yönetimi programlarında Yüksek lisans, Doktora programlarına başvurup akademik eğitim hayatlarına devam edebilirler.
-Kütüphanelerde arşiv konulu araştırmalar ve yazma eserler üzerine çalışma imkanları vardır.
-Milli Eğitim Bakanlığı'nın yakın zamanda müfredat hedeflerinden biri olan Bilim ve Teknoloji Tarihi dersinin de okutulmaya başlanmasının ardından bu derslerde öğretmen olarak görev alabilme hakkına sahip olabileceklerdir.
-Müzelerde bilim tarihi üzerine araştırmalar üzerine çalışabilirler.
-Medya kuruluşlarında araştırma - inceleme konulu köşe yazıları yazabilirler.


Bilim Tarihi Bölümü Maaşları Ne Kadar 

Bilim Tarihi maaşları kamuda farklı, özel sektörde farklıdır. Devlet kurumlarında çalışan Bilim Tarihi mezunu maaşı 3000-3500 lira civarında iken özel sektör için Bilim Tarihi maaşları asgari ücret ile 2500-3000 lira arasında değişmektedir.


Bilim Tarihi Bölümü Atamaları ve KPSS Taban Puanları

Son yıllarda yapılan KPSS atamalarında bu bölüme kontenjan ayrılmadığı için atama olmamıştır.


Bilim Tarihi Mezunları Öğretmen Olabilir mi?

Ne yazık ki şu an için bu bölümden mezun olanların öğretmenlik yapacağı herhangi bir alan bulunmamaktadır.

Bilim Tarihi Bölümü Yorumları – Bilim Tarihi Nasıl Bir Bölüm İyi mi?

Bölümün iş imkanları ne yazık ki geniş değildir. Kamudaki kurumlara bugüne kadar atama yapılmamıştır. Özelde ise iyi bir maaşla iş bulmak kolay değildir. Tüm bu hususları göz önünde bulundurarak tercihlerinizi yapmanız yararınıza olacaktır.
Değerli üniversite adayları, Bilim Tarihi nedir ne iş yapar ve benzeri tüm sorularla ilgili sorularınızı sorabilir veya yazımıza katkıda bulunmak için Bilim Tarihi iş imkanları, maaşları hakkında bilgilerinizi paylaşabilirsiniz.
  1. "İsimsiz" olarak yorum yapmak için "Yorumlama Biçimi" bölümünden "ANONİM"i seçin.
  2. Takma adla yorum yapmak için "ADI/URL"yi seçerek herhangi bir isim yazın.
  3. Kendi isminizle yorum yapmak için GOOGLE hesabını seçin.
  4. Lütfen yorum yazarken yazım ve noktalama kurallarına uyun.
  5. Hakaret, küfür ve link içeren yorumlar onaylanmayacak veya onaylansa bile silinecektir.
  6. Yorumunuza cevap yazıldığında size e-posta gönderilmesini istiyorsanız BENİ BİLGİLENDİR kutucuğunu işaretleyiniz.