Dil ve Konuşma Terapisi Bölümü Nedir Ne İş Yapar İmkanları Maaşları

Dil ve Konuşma Terapisi Bölümü Nedir Ne İş Yapar İmkanları Maaşları

Dil ve Konuşma Terapisi hakkında merak ettiğiniz tüm bilgiler bu tanıtım yazımızda yer almaktadır. Dil ve Konuşma Terapisi bölümü için aşağıdaki alt başlıklarda ayrıntılı bilgiler verilmiştir.


İÇİNDEKİLER

1 – Dil ve Konuşma Terapisi nedir?
2 – Dil ve Konuşma Terapisi Hangi Puan Türü ve Girilmesi Gereken Sınavlar Nelerdir?
3 – Dil ve Konuşma Terapisi İş İmkanları
4 – Dil ve Konuşma Terapisi Ne İş Yapar?
5 – Dil ve Konuşma Terapisi Ne Kadar Maaş Alır?
6 – Dil ve Konuşma Terapisi Atamaları
7 – Dil ve Konuşma Terapisi Formasyon ve Öğretmenliği
8 – Dil ve Konuşma Terapisi Nasıl?


Dil ve Konuşma Terapisi Bölümü Nedir?

Dil ve Konuşma Terapisi Bölümü olarak amacımız, bu ölçütler temelinde iletişim, dil, konuşma, ses ve yutma bozuklukları yaşayan bireylerin yaşam kalitesinin arttırılmasında hedeflenen hizmetleri planlayan ve gerçekleştiren; bozuklukların tanılanması, değerlendirilmesi, tedavi ve rehabilitasyonunda rol alan, bu amaçla mesleğini en yetkin biçimde icra eden, çağdaş bilimsel gelişme ve teknolojileri izleyen, işbirliği içinde etik çalışabilen, araştırmacı dil ve konuşma terapistleri yetiştirmektir. 

Dil ve konuşma terapisti; yeni doğandan yaşlılık dönemine kadar uzanan geniş bir yelpazede insan yaşamını etkileyebilecek iletişim, dil, konuşma, ses ve yutma bozukluklarının önlenmesi, değerlendirilmesi, rehabilitasyonunu ve bilimsel incelenmesini yapan sağlık ekibinin profesyonel bir üyesidir.

Dil ve Konuşma Terapisi Puan Türü – Bölüm İçin Hangi Sınavlara Girilir?

Dil ve Konuşma Terapisi Bölümü Puan Türü Türkiye'deki bütün üniversiteler Dil ve Konuşma Terapisi bölümüne öğrenci alımını YKS,nin birici ve ikinci oturumu TYT(temel yeterlilik testi) AYT(alan yeterlilik testi) puan türleri ile tercih yapılmaktadır.TYT ve AYT puan türüne sahip olarak Dil ve Konuşma Terapisi bölümünü tercih etmek isteyen öğrencilerin YKS’nin ilk oturumu olan TYT’den 150 ve üzeri puan alarak 2. Oturuma giriş hakkı kazanmaktadırlar 2. Oturum AYT sınavıdır. Kısacası Dil ve Konuşma Terapisi Tercih Edecek Adaylar TYT ve AYT sınavlarına girmeleri ve bölüm için yeterli puanı almaları gerekmektedir. Dil ve Konuşma Terapisi 4 yıllık bir bölümdür.

Dil ve Konuşma Terapisi İş Olanakları – Mezunları Nerede Çalışır?

Dil ve konuşma terapisti unvanı ile mezun olanlar hem sağlık hem de eğitim kurumlarında, istihdam olanaklarına sahiptirler. Ayrıca kendilerine ait özel iş yerleri kurabilecekleri gibi hekim ve diğer profesyonellerle birlikte ekip çalışması içinde yetkin hizmet edebilecekleri kliniklerde hizmet sunabilirler. Akademik kariyer yapmak isteyen mezunlar yurtiçi ve yurtdışındaki üniversitelerde lisansüstü eğitimlerine devam ederek akademik kariyer yapabilirler. 

4 Yıllık Dil ve Konuşma Terapisi Bölümü Ne İş Yapar?

Dil ve Konuşma Terapisi Bölümünden Lisans Diploması almaya hak kazanan öğrenciler Dil ve Konuşma Terapisti unvanını alırlar. Mezunlar, hem sağlık hem de eğitim kurumlarında istihdam olanaklarına sahiptirler:  
-Hastaneler (Üniversitelerin Tıp Fakültesi Hastaneleri, Devlet Hastaneleri, Özel Hastaneleri, Askeri hastaneler)
-Sağlık Ocakları, Yaşlı bakımevleri, Rehabilitasyon Merkezleri, Resmi veya  Özel Eğitim Merkezleri vb.
-Milli Eğitim Bakanlığı Rehberlik Danışma Hizmetleri Merkezleri vb
-Üniversitelerde (Bölüm, Ana Bilim Dalı, Merkez, Enstitütü vb.) akademisyen olabilirler.
-Kendi merkez veya kliniklerini açabilirler.


Dil ve Konuşma Terapisi Bölümü Maaşları Ne Kadar?

Dil ve Konuşma Terapisi maaşları kamuda farklı, özel sektörde farklıdır. Devlet kurumlarında çalışan Dil ve Konuşma Terapisi mezunu maaşı 4500-5500 lira civarında iken özel sektör için Dil ve Konuşma Terapisi maaşları 5000-15000 arasında değişebilmektedir. Meslek elemanlarına duyulan ihtiyaç fazla olduğundan iş bulmak son derece kolaydır. Genellikle özelde çalışanlar daha yüksek kazançlar elde edebilmektedir.


Dil ve Konuşma Terapisi Bölümü Atamaları ve KPSS Taban Puanları

Son yıllarda yapılan KPSS atamalarında bu bölüme kontenjan ayrılmadığı için atama olmamıştır.

Dil ve Konuşma Terapisi Mezunları Öğretmen Olabilir mi?

Ne yazık ki şu an için bu bölümden mezun olanların öğretmenlik yapacağı herhangi bir alan bulunmamaktadır.

Dil ve Konuşma Terapisi Bölümü Yorumları – Dil ve Konuşma Terapisi Nasıl Bir Bölüm İyi mi?

Maaş konusunda sınır yok. Yani en az (devlette) 4000 tl ile işe girebilirsiniz. Atanma problemi yok çünkü devleti tercih eden yok. Özel çalışmalarda seans başı yada günlük ücret alındığından aylığa vurulduğunda bazen 15000 TL bile gelir elde etmek mümkün, bu tamamen sizin çalışma azminize ve kararlılığınıza kalmış. 

Ders bakımında psikoloji ve biyoloji dersleri görüyosunuz. İlk başlarda çok zorlanıyorsunuz. Bir tıp kadar olmasa da anatomi, fizyoloji ve embriyoloji görüyoruz. Seçimini 3. sınıf ta yaparak kendini o seçim doğrultusunda eğitiyorsunuz. Yani ne üzerine çalışmak istiyorsun ? (kekemelik, disleksi, artkülasyon bozuklukları vs) Çalışma alanında bazen bir KBBdoktoruyla bazen bir nörolog uzmanıyla birlikte çalışıyorsunuz. Kısacası iş sorunu olmayan güzel ve bir o kadarda zor bir bölüm.

Değerli üniversite adayları, Dil ve Konuşma Terapisi nedir ne iş yapar ve benzeri tüm sorularla ilgili sorularınızı sorabilir veya yazımıza katkıda bulunmak için Dil ve Konuşma Terapisi iş imkanları, maaşları hakkında bilgilerinizi paylaşabilirsiniz.

3 yorum

  1. Adsız
    S. DKT'ciler; 2019'da 2 sene yüksek lisans yaparken ne kadar para alırlar en az ve en çok, ort. olarak ve yüksek lisans yaparken DKT'ci olarak çalışabilir mi? DKT kliniği açmak için; en az ve en çok, ort. olarak ne kadar para gerekli Türkiye'nin her yerini hesaba katarsak? Uzm. DKT'ci; özelde, devlette, klinikte en az ve en çok, ort. olarak ne kadar kazanır?
  2. Muhammet
    Bu yorum yazar tarafından silindi.
  3. Muhammet
    Yukarıda bazı yerleri yanlış yazmışım. ''S. DKT'ciler; önümüzdeki 10 yıl içinde 2 sene yüksek lisans yaparken ne kadar para alırlar en az ve en çok, ort. olarak ve yüksek lisans yaparken DKT'ci olarak çalışabilir mi? DKT kliniği açmak için; en az ve en çok, ort. olarak ne kadar para gerekli Türkiye'nin her yerini hesaba katarsak? Uzm. DKT'ci; özelde, devlette, klinikte en az ve en çok, ort. olarak ne kadar kazanır?'' olacak.
  1. "İsimsiz" olarak yorum yapmak için "Yorumlama Biçimi" bölümünden "ANONİM"i seçin.
  2. Takma adla yorum yapmak için "ADI/URL"yi seçerek herhangi bir isim yazın.
  3. Kendi isminizle yorum yapmak için GOOGLE hesabını seçin.
  4. Lütfen yorum yazarken yazım ve noktalama kurallarına uyun.
  5. Hakaret, küfür ve link içeren yorumlar onaylanmayacak veya onaylansa bile silinecektir.
  6. Yorumunuza cevap yazıldığında size e-posta gönderilmesini istiyorsanız BENİ BİLGİLENDİR kutucuğunu işaretleyiniz.