Gemi İnşaatı Ve Gemi Makineleri Mühendisliği Bölümü Nedir Ne İş Yapar İş İmkanları Maaşları
Son zamanlarda bazı meslekler merak edilen meslekler arasında bulunmaktadır. Bu mesleklerden birisi de gemi inşaatı olarak bilinmekte olan ve son derece ayrıntıları merak edilen bir meslektir. Gemi inşaatı ve gemi makineleri mühendisliği bölümü nedir ne iş yapar iş imkanları maaşları konusu da gemi inşaatı ile ilgili merak edilen sorular arasında bulunmaktadır.
Gemi İnşaatı Ve Gemi Makineleri Mühendisliği Bölümü Nedir Nasıl Olunur?
Gemi mühendisi olabilmek için öncelikle TYT ve AYT sınavlarına girmek ve yeterli puanı (puan her yıl sıralamaya göre değişir.) almanız gerekmektedir. Gemi inşaatı ve gemi makineleri mühendisliği adından da anlaşılacağı üzere tersanelerde gemi yapımı ve gemilerin üzerinde bulanan makinaların yapımından sorumlu kişidir. Bu gemi yapımı sivil ya da askeri olabilir. Öğrenim süreleri 4 yıldır. Bir gemi mühendisi karada çalışır. Fakat staj olarak bir yıl kadar eğitim aldıkları da olur. Bu süreçten sonra dilerlerse denizde de çalışabilirler.
Gemi İnşaatı Ve Gemi Makineleri Mühendisliği nasıl çalışır ne iş yapar?
Bu bölüm mezunları bir yıllık staj tamamlayıp denizde görev yapabilirler bunu yanında gemi projelendirmelerinde görev alırlar. Kısaca maddeler halinde görevlerini yazmak gerekirse;
- Yapılacak olan gemi ya da gemi makinasının çizimlerini hazırlamak
- Zamanı geçmiş dayanıklılığı azalmış yenilenecek gemileri belirlemek
- Onarımı gelen bu gemi ve gemi makinalarının uluslararası standartlar çerçevesinde plan ve proje hazırlamak
- Gemilerin yolculuk öncesinde dayanıklılık ve diğer unsurların dayanıklılığını mühendisliği ölçüsünde hesaplarını yapar ve bunlar için onay verir.
Gemi İnşaatı Ve Gemi Makineleri Mühendisliği İş İmkanları Nelerdir?
İş imkanları başlığına geldiğimiz zaman diğer tüm mühendislik alanlarında olduğu gibi bu mühendislik alanında da önemli olan iyi bir üniversiteden mezun olmak gerekmedir zira iyi bir üniversiteden mezun olan adayların daha kolay iş bulduklarını söyleyebiliriz. Bununla birlikte sadece tersanelerde değil birçok alanda bu mühendisliklerden faydalanılabilir. Çünkü bir gemi mühendisinin bir inşaat mühendisinden neredeyse hiçbir farkı yoktur. Bu yüzden büyük köprü inşaatlarında, havalimanı ve baraj projelerinde, demiryolları projelerinde de gemi inşaatı mühendislerinin çalışma alanları olduğunu görebilirsiniz.
Gemi İnşaatı Ve Gemi Makineleri Mühendisliği maaşları ne kadardır?
Eğer Tersanelerde çalışan bir gemi inşaatı mühendisi iseniz maaşınız 3000TL-15000TL arasında olmaktadır fakat gemide çalışıyorsanız bu miktar $3000-$12500 arasında değişmektedir.