Sağlık İdaresi Bölümü Nedir Ne İş Yapar İş İmkanları Maaşları
Sağlık İdaresi Bölümü TM- Puan türünden öğrenci alır. Eğitim süresi 4 yıldır. Bölümün amacı sağlık kuruluşlarında görev yapacak yönetici adayları ve nitelikli personel yetiştirmektir. Sağlık İdaresi bölümüne girmeyi düşünen bireyler psikoloji, sosyoloji, finansman ve ekonomi konularına ilgi duyan ve bu alanlarda okuma ve araştırmalar yapan, düşünme yeteneği gelişmiş yardımsever olmalıdır. Hasta insanlar ve hasta yakınlarıyla sürekli iletişim halinde çalışmak gerektiğinden sabırlı, anlayışlı ve olabildiğince soğukkanlı olmalıdırlar. Ayrıca liderlik ve yöneticilik özellikleri gelişmiş, birimler ve personel arasındaki koordinasyonu sağlayabilecek, gerekli çalışma prensiplerini, yönetim düzenini ve politikasını saptayabilecek yetkinlikte olmaları öncelik ve önem taşır. Yönetici olarak görev yaptıkları kuruluşların halkla ilişkilerini yürütebilecek, karar verme yeteneğine sahip ve kendine güvenen, sorumluluk alabilen ve ikna kabiliyeti yüksek ve en önemlisi yorucu çalışma temposuna uyum sağlayabilecek dayanırlıkta olmaları gerekir. Sağlık yöneticiliği, ülkemizde yeni gelişen ve yeni tanınan bir meslektir. Bu sebeple Sağlık hizmetlerinin düzenli şekilde gerçekleşmesi için,uzman sağlık yöneticilerine ihtiyaç vardır.
Sadece ülkemizde değil tüm dünyada sağlık sektörü her zaman önemli bir yerde olacaktır. Dolayısıyla sağlık idaresi bölümü de bu alanında kariyer yapmak isteyen öğrencilere önemli imkanlar sunmaktadır. Sağlık alanında yönetici vasfı ile yeniliklere ayak uyduracak ve kendisini ve çalışacağı kurumları hizmet kalitesi olarak daha ileriye taşıyacak idealist kişilerin tercih edebileceği bölümlerden birisidir.
Sağlık yöneticileri aldıkları eğitim gereği takım çalışmasında oldukça başarılı olmalarına rağmen hastanelerde çalışanların büyük kısmının ortamı çok iyi tanıyan doktor ve hemşirelerden oluşması sebebiyle zorlanabilirler. Bu da bölümün dezavantajlarından biridir.
Sağlık İdaresi Bölümü Nedir - Bölüm Hakkında Bilgi
Sağlık idaresi Bölümü sağlık kuruluşlarında görev yapacak yönetici adayları ve nitelikli personel yetiştirmektir.Psikoloji, sosyoloji, finansman ve ekonomi konularına ilgi duyan ve bu alanlarda okuma ve araştırmalar yapan, düşünme yeteneği gelişmiş yardımsever kişiler yetiştiren lisans bölümüdür.
Sağlık İdaresi Bölümü Puan Türü - Bölüm İçin Girilmesi Gereken Sınavlar
Sağlık İdaresi Bölümü Ne İş Yapar - Bölüm İş İmkanları
Sağlık İdaresi bölümü mezunları “Sağlık Kurumları İşletmecisi” unvanı alırlar. Bölümden mezun olan kişiler KPSS sınavından yeterli puanı alarak kamuda ya da özel sektörde sağlık yöneticisi olarak atanabilirler. Sağlık yöneticileri çalıştığı kurumun finansal yönetiminde etkili rol oynayarak fiyat ve mali politikalarının tespit edilmesi, yönetilmesi ve uygulanması işlemlerinde görev alırlar. Sağlık hizmetlerinin uygulanması ve sonuçlarının değerlendirmesinde sağlık yöneticilerinin görev alanındadır.
Sağlık alanında bulunan politikalara uygun yol haritası geliştirip ve planlamalar yaparak, çalıştıkları kuruma maksimum faydalı olabilecek şekilde insan hayatı ve onuruna gereken önemi vererek görevlerini yürütürler.
Sağlık İdaresi Çalışma Alanları - Mezunları Nerelerde Çalışır
- kamu ve özel sektöre bağlı çeşitli sağlık kurum ve kuruluşları
- Sağlık Bakanlığı
- Maliye Bakanlığı,
- Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı,
- Milli Savunma Bakanlığı
- üniversiteler
- ilaç ve tıbbi cihaz firmaları,
- sigorta şirketleri
Sağlık İdaresi Maaşları Ne Kadar
Sağlık idaresi bölümü mezunları, kamuda çalışmaları durumunda Sağlık idaresi maaşları 5.000 TL ile 7.500 TL arasında maaş alırlar. Özel sektörde çalışmaları durumunda ise bu durum çalışılan yere, çalışan kişinin bilgi, birikim ve donanımına göre değişiklik gösterse de 3.000 TL ile 20.000 TL arasında para kazanmaları mümkündür.Sağlık kurumları İşletmecisi maaşları bu şekildedir.